Bridgerubriek 15 aug 2020

Naast alle opgeschreven spelregels kent de bridgesport ook een aantal ongeschreven regels. Toppers horen zich beleefd te gedragen als ze tegen minder getalenteerden spelen en niet ongevraagd allerlei advies geven. En als je net kunt snijden, moet je kijken en geen grote mond hebben bij een demonstratiewedstrijd.

Toen we zelf pas kwamen kijken en na een verre reis in Utrecht kwamen, speelden we tegen Bertens onze eerste wedstijd op niveau. Huub claimde na een paar slagen zonder zijn hand te laten zien en zei dat we nog een slag kregen. Het kwam niet bij ons op om daar aan twijfelen.

Online gelden weer hele andere regels. Er gaat nog al eens iets mis met de verbinding tussen het hoofd en de beweging van de muis en daardoor zijn we gul in het toekennen van een undo.

Bij de laatste Alt een incident. Op het voorlaatste spel in de halve finale tussen een team uit België en een stel Vikingen greep de uitkomer mis bij de start. Bij een bepaalde setting verandert de volgorde van de kleuren in de hand nadat de troefkleur is vastgesteld en in plaats van ♠A klikte de ongelukkige op V van drie keer de vrouw tegen 5 gedubbeld.

Geen zinnig mens komt met V natuurlijk en direct na de uitkomst vroeg de IJslander om een undo. De Belgische leider weigerde en dat zette kwaad bloed.
Na dit incident is de regel aangepast en mag iedereen een aantal keren, net als bij tennis, de arbiter om een ruling vragen. Is de baas akkoord met de undo, dan moeten de tegenstanders accepteren.

Het spel:

Z/Allen
B 8 7
B 7
A V 3 2
9 8 6 5
A H 10 4 3
V 9 6 5
V 4 2 6
9 5 H B 8 4
V B 10 A 7 4 3
2
A H 10 9 8 5 3
10 7 6
H 2
 

Na de 4 opening van zuid volgen twee passen en oost houdt de bal in het spel met een informatiedoublet. West biedt 4♠ en noord nog 5. Dat laatste bod is een beetje dubieus Je hebt geen garantie dat het een goede investering is tegen 4♠, waarbij je evenmin zekerheid hebt of 4♠ wel gemaakt wordt.

West doubleert 5 en begint dus met V.

Met elke start behalve harten is de leider drie down en dat kost 800 punten en 5 imps als 4♠ erin zit. Met V uit verdwijnt de troefslag voor de verdediging en als de brommende verdediging nog een steek laat vallen is zuid maar een down voor -200 en een winst van 9 imps, omdat aan de andere tafel 4♠ wordt gemaakt.

Het verschil aan de meet is 13 imps en zou IJsland in plaats van 9 imps in de min er vijf in de plus hebben kunnen schrijven dan was de afloop net ietsje anders geweest. De Belgen sneuvelen wel in de finale tegen Gupta met Simon de Wijs en Bauke Muller aan boord.

In dezelfde periode - volop haar, strakke buik en sokken in de sandalen - dat we Huub Bertens treffen, stamt de volgende defensieve afspraak van Geon Steenbakkers en mij:

O/Allen
8
A H V 10
9 6 4
A H V B 8
7 6 3
A H V B 10 9 4 2
5 3 -
A H B 10 8 7
9 4 2 10 7 6 3
5
B 9 8 7 6 4 2
V 5 3 2
5
 

Na 4♠ van oost passen zuid en west, maar doubleert noord. Zuid gaat ondanks zijn driepunter niet passen met zijn zevenkaart en biedt manmoedig 5. West meent met twee defensieve slagen daar een stamp tegenaan te moeten geven waarna iedereen zwijgt.

Na A en H bekent oost niet en west denkt aan een snelle een down door een derde ruiten te spelen. Helaas heeft zijn maat geen troef en is zuid de lachende derde, want na het troeftrekken verdwijnen alle verliezers op de hoge klaveren

Het scenario is ons ook eens overkomen en werd daarna snel dichtgemetseld met de afspraak dat als je niet bekent op een hoge van je maat een oneven kaart in een andere kleur partner dwingt met die kleur te komen, wegens een vaste troefslag, of geen troef.
Incidenteel hebben we er weleens voordeel mee gehad, maar de afspraak is niet tot in België doorgedrongen.

De Wijs en Muller hebben andere ideeën op dit spel. Bauke doubleert 5 niet, maar biedt 5♠. Dat laatste contract is te hoog wegens het verlies van drie slagen in klaveren, maar noord is er ook nog. Hij biedt 6.

In 6 kan zelfs het ongeluk in ruiten je niet redden en het contract gaat bij normale defense twee down. Helaas is het ritme van de bieding zo dat Simon de Wijs meent 6♠ te moeten bieden. Hij heef geen idee wie wat kan maken en dan is 6♠ het principe van het kleinste verlies. Je kunt niet echt boos op hem worden met een achtkaart en een 4-1 zitsel in de andere kleuren en een partner die je steunt.

Nu wint het ongelukje 8 imps, terwijl een down in 5 er 12 had gekost. Met een verschil van 33 aan de eindstreep maakt dat gelukkig niets uit.